Açık Deniz Tabanı Uygulamaları Teknolojisi
AÇIK DENİZ TABANI UYGULAMALARI TEKNOLOJİSİ |
TYT |
NEDEN AÇIK DENİZ TABANI UYGULAMALARI TEKNOLOJİSİ?
Programın temel amacı, ülkemizin kalkınmasında stratejik öneme sahip petrol ve doğalgaz arama ve üretim faaliyetlerinde bilgi ve beceri düzeyi yüksek yerli ve millî insan kaynağı yetiştirmektir. Bilindiği gibi, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı, 2020'de Karadeniz'de yaptığı arama faaliyetleri kapsamında Sakarya Gaz Sahasında 405 milyar metreküp değerinde doğal gaz keşfi gerçekleştirdi. 2021'de Amasra-1 kuyusunda bulunan 135 milyar metreküp değerindeki ilave keşif ile bölgenin toplam rezerv büyüklüğü 540 milyar metreküpe ulaştı. Keşfedilen gazın karaya getirilmesi amacıyla Sakarya Gaz Sahası Geliştirme Projesi başlatıldı. Proje kapsamında sakarya gaz sahası geliştirme, deniz tabanı üretim tesisleri, Filyos Endüstri Bölgesinde doğal gaz işleme tesisi ve iki tesisi birbirine bağlayan boru hattı çalışmaları yürütülmektedir. Ülkemizin enerji ithalatının azaltılmasına yardımcı olacak bu proje ile hem ekonomi ve istihdama büyük katkı sağlanması, hem de Filyos Endüstri Bölgesinin ticari ve enerji üssü olması hedeflenmektedir. Milli ve yerli kaynakları kullanma misyonuyla hareket edilen çalışmalar kapsamında yetişmiş insan kaynağı ihtiyaç duyulan en büyük alanlardan bir tanesidir. Sakarya Gaz Sahası kapsamında açık denizde yürütülen sondaj operasyonları, sondaj gemilerinin işletilmesi ve üretim tesislerinde görev alacak teknisyen ihtiyacının açılan bu programlar aracılığıyla karşılanması planlanmaktadır.
Her türlü açık deniz yapısı, sondaj gemisi, petrol platformu ve diğer yüzer deniz araçlarının tasarımı, geliştirilmesinin yanı sıra fiziksel oşinografi, deniz kirliliği ve sualtı akustiği konularını içeren Programın amacı, deniz altındaki karanlık, soğuk ve yüksek basınçlı koşulların deniz inşaları üzerinde yarattığı problemlerin analizi, deniz tabanı iyileştirme yöntemleri petrol ve doğal gaz sanayisinde denizaltı vanaları aracılığı ile malzeme akışını kontrol etmek veya izole etmek uygulamalarını kapsayan petrol ve doğal gaz sanayisinde ihtiyaç duyulan nitelikli iş gücünü karşılamaktır.
Su altı robotlarla operasyonların yürütümü, robotların bakım ve onarımlarının yapılması ve deniz tabanı mühendislik faaliyetlerinin yürütümü için açık deniz tabanı uygulama teknolojisi programında yerli personellerin yetiştirilmesi stratejik öneme sahiptir. Bu program ile su altı teknolojileri konusunda Ülkemizin ve Filyos Bölgemizin ihtiyacı olan su altı köprü ve tünel inşaatlarında boru hatları ve iletişim sistemlerinin döşenmesinde, su altı arama-kurtarma çalışmalarında, kablosuz/sensörlü robotik su altı araçlarını (ROV) kullanabilecek ve bilimsel araştırmalarda görev alabilecek yetenek ve donanıma sahip ara elemanlar yetiştirilecektir. Ayrıca mezun öğrenciler atık gemilerdeki eşyaların ve su altındaki arkeolojik eserlerin çıkarılması, su altı inşaatı, su altı film ve fotoğrafçılığı, karışım gaz dalgıçlığı gibi çalışmalar da yapabilecektir.
EĞİTİM
İlgili sektörde iş güvenliği kurallarının uluslararası standartlarda uygulandığı, terminolojinin, konuşma ve yazışma dilinin çoğunlukla İngilizce olduğu dikkate anılarak programa 1 yıl süreli zorunlu İngilizce hazırlık konulmuş ve derslerin (özellikle mesleki derslerin) %30'unun İngilizce verilmesi kararlaştırılmıştır.
Program 1 yıl süreli zorunlu İngilizce hazırlık + 2 yıllık/4 yarıyıllık ön lisans eğitiminden oluşur. Öğretim dili %30 İngilizcedir.
GİRİŞ VE MEZUNİYET KOŞULLARI
YKS kapsamında TYT puanı ile her yıl 30 öğrenci alınmaktadır. Öğrenciler mezun olabilmek için, öğretim planında belirtilen İngilizce hazırlığı, 120 AKTS’lik zorunlu ve seçmeli dersleri başarmak ve 30 iş günü yaz stajını tamamlamak zorundadır. Mezunlar "Tekniker" unvanı alırlar.
İSTİHDAM OLANAKLARI
Açık Deniz Tabanı Uygulamaları Teknolojisi programından mezun olan öğrenciler; TPAO, DSİ, MTA, İller Bankası gibi devlet kurumlarında, yurtiçi ve yurtdışı çalışmalar yapan özel şirketlerde çalışabilecektirler. Ayrıca; bu programdan mezun öğrenciler deniz altındaki karanlık, soğuk ve yüksek basınçlı koşulların deniz inşaları üzerinde yarattığı problemlerin analizi, deniz tabanı iyileştirme yöntemleri, denizaltı vanaları aracılığı ile malzeme akışını kontrol etmek veya izole etmek uygulamalarını kapsamında edinecekeleri bilgi ve deneyim ile petrol ve doğal gaz sanayisinde ihtiyaç duyulan nitelikli iş gücünü karşılayacaktır.
Açık Deniz Tabanı Uygulamaları Teknolojisi programının en önemli hedefi, Filyos Bölgemizde Karadeniz açıklarında bulunan doğal gazın üretimi, karaya iletimi ve dağıtımı kapsamında bilimsel temellere dayalı teknik eleman ihtiyacını karşılamaktır.
BÖLÜMÜN BULUNDUĞU ÜNİVERSİTELER VE BÖLÜM NETLERİ İÇİN TIKLAYINIZ |
Copyright Adana Kız Lisesi Rehberlik Servisi© <2024>, <Ahmet Hilmi İMAMOGLU>
This help file has been generated by the freeware version of HelpNDoc